tirsdag 31. juli 2018

Tirsdag 31. juli

I natt opplevde vi strømbrudd, sikkert lengre enn en time da jeg våknet av at det var veldig varmt. Da var det opp med vinduene og håpe på en trekk.. Etter hvert kom strømmen tilbake og lysene i alle takviftene kommer på. De to viftene på patioen startet, men ingen lys kommer på der. Lyset i bassenget kom også på. Med gode tekniske løsninger er det ikke noe problem at samme tilstand før bruddet opprettes etter at strømmen er tilbake. I dag er nest siste dag før vi returnerer tilbake til hverdagen..

Frokost rundt 08:30 i dag, en god frokost og kald og god smoothie!

Noo var ventet rundt 10:00. Da fikk vi informert om tilstanden og alt som må skrotes/kastes. Samtidig fikk jeg betalt henne frem til vi er tilbake i februar.

1. Data på AC

Det var dette med Air Condition (AC). 

Når luften kjøles ned kondenserer luften som kommer i berøring med kjøle-elementene. Dette kondensvannet skal samles opp og renne ut på utsiden av huset hvor den utvendige kjølekompressoren er plassert. Der er et eget rør som går i bakken og til nærmeste sluk. 

Problemet er nå at soverom 2 og 3 (1) kommer det vann inn i rommet og på gulvet! Dette var ikke et problem til å begynne med mener jeg å huske, men etter at vi fikk noen til å rense og vedlikeholde de, begynte også problemet med at vannet kom inn. Jeg tok en titt i dag og det synes som det må være noe fundamentalt viktige deler som mangler eller er fjernet, for når viften bak elementene blåser luften igjennom elementet følger også deler av vannet med og renner på utsiden av elementene hvor det drypper/renner på gulvet. Nå er disse AC-ene over 10 år gamle og bygger på den gamle metoden hvor kompressor blir slått på og av etter behov. I dag benyttes inverterstyring av motor som gir en trinnløs innkobling/styring av kompressor. De er vesentlig stillere og bruker bare den energi som er nødvendig for å holde den valgte innetemperatur. For noen år tilbake ble AC på soverom 1 byttet til inverter-type. Den har fungert utmerket.. med unntak av at en gekko hadde funnet et lite hull og kortsluttet elektronikken som sitter i utedelen. Da måtte elektronikkortet skiftes, noe som kostet omlag 7 000 Baht. Bare inverter-typene har elektronikkort i utedelen, men det skal ikke være mulig at gekko kan komme inn.