fredag 20. juli 2018

Fredag 20. juli

I dag en vanlig start på dagen rundt 07:30. Dette har blitt vanlig da vi må være klar for golf når finværet slår til. En god frokost og kald smoothie er en god start. Rundt 09:00 dukket arbeiderne opp. I dag er det pussing av sparkel og maling av taket i carporten og rette opp flising på de høydeforskjellene i bakgården.


1. 5 liter vanndunk
I går ettermiddag spaserte jeg ned på vannautomaten nede ved thai-kiosken i gata sør for oss (i kiosken koster en jordbæris 25 Baht). Jeg hadde med en 5 liter dunk som har håndtak og lett å bære med seg (1). På den automaten ved den nye bilvaskehallen, ble den helt full med en mynt på 5 Baht. Her nede rant det over, og det hadde sikkert holdt med 4 Baht. Når det gjelder den store dunken, er ikke den like praktisk å bære, og en trenger scooter/bil for å frakte den. Eller en spesiallaget trillebåre ;-). Når jeg har byttet vanndunk med Toey har jeg betalt 20 Baht. Sist søndag hadde han ikke vann, og anbefalte å bruke automaten som har har. Der var full dunk 15 Baht. Den automaten ved den nye bilvasken var det under 15 Baht, da det randt over da jeg puttet på 15 Baht. Sikkert enda billigere nede ved thaiautomaten. 

Når dette er sagt kommer spørsmålet om vi kan stole på kvaliteten på vannet? I en undersøkelse fra 2016 viser det et nedslående resultat: http://viqua-thailand.com/water-dispensers-thailand-fail-quality-tests/
2. Illustrasjon hentet fra viqua-brosjyre
Er vi der at en må vurdere eget renseanlegg (2), eller fortsette med de store dunkene? Vi har vann i vår underjordiske tank og egen pumpe på hver eiendom, og det som må til i tillegg er noen mekaniske filter, og en UV-lampe for å drepe bakterier. Dette kan ofte kjøpes som ferdige løsninger. Om en benytter dette bare til matlaging hvor en ikke trenger nedkjølt eller oppvarmet vann i utgangspunktet, kan det være nok med en ekstra tappekran på kjøkkenet og filtreringen plassert i kjøkkenbenken. Om en ønsker dette plassert slik at alt vann i huset blir filtrert og renset, må en kanskje vurdere en større løsning, og kanskje ikke like enkelt å koble inn i det eksisterende rørsystemet som ligger i bakken og i veggene. Hvor skal den eventuelt plasseres? De utvendige tappekranene trenger ingen filtrering. 

3. Prinsippet RO
En annen løsning som også gjør samme jobben i dag er å benytte omvendt osmose istedenfor UV-lampen (3). Dette fordi utviklingen innenfor nano-teknologi gjør det mulig å produsere membraner med så små hull at bare vannmolekyler slipper igjennom. Bakterier er flere hundre/tusen ganger større enn vannmolekylet. Utfordringen her er overvåking, det å vite om membranen er revnet eller ødelagt. Foreløpig holder jeg en knapp på UV-lampe for den kan overvåkes. Men den trenger strøm. Et omvendt osmose anlegg trenger i utgangspunktet ikke noe strøm. Om en ser videre på løsning med UV-lampe må vi vite når filter må skiftes og at UV-lampen virker. Jeg har sjekket litt og her er en løsning som ivaretar overvåking av filter og UV-lampe og som ikke tar for mye plass: http://viqua-thailand.com/shop/ihs12-d4/. Må sjekke mer før jeg bestemmer hva som kan være lurt å gjøre.


Til noe helt annet, ikke alle er helt trygge i Hua Hin heller. Les denne artikkelen, dette skjedde veldig nært oss: http://thairesidents.com/local/young-woman-sweet-talks-way-rape/

I dag har vi bestemt oss for en liten scootertur da golfen må vente til helga. Om værprognosene slår til blir det golf i morgen lørdag. Etter at Inger er ferdig med massasje tar vi lunsjen på Yellow house og tar en beslutning på om det blir en scootertur eller ikke. Å ligge hjemme og sole seg er ikke like attraktivt med arbeidere som springer over alt og er både i høyden og nede på bakken, foran huset og bak huset. ;-) En tur bort fra huset må det bli.

4. En pause
Tur ble det, en fin tur forbi Old Siam teak og til venstre i krysset. En vei som sjelden blir brukt. Kjørte gjennom lyskrysset og svingte til venstre noen hundre meter etter krysset. Etter hvert kom vi inn på soi 112. Kjørte til venstre og nedover i retning Pet Kasem rd, og tok først U-sving. Deretter kjørte vi av i retning Banyan golf og stoppet ved kiosken til Arne (4). Men de hadde ikke brunost! ..derimot hadde de vanlig brus som vi konsumerte på en benk utenfor. Her snudde vi og satte veien tilbake på soi 112 hvor vi passerte avkjørselen til Floating Marked, hvor vi stakk innom for å kjøre ut igjen. Fortsatte til lyskrysset og svingte av til høyre. Da kommer vi inn igjen på soi 88 i et lite oversiktlig kryss. Svingte til høyre der og rett til ettermiddagmarkedet i 88 for å kjøpe noen grønnsaker. Deretter rett hjem og følge med på dag 2 av the Open.